A dél-afrikai áramkimaradások súlyos hatása a munkaerőpiacra

Dél-Afrika súlyos áramkimaradásokkal küzd, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az ország munkaerőpiacára. Az áramellátás megszakadásai elsősorban az Eskom nemzeti közműszolgáltató gyakori meghibásodásai miatt történnek, ami a rossz hosszú távú tervezésnek, a pénzügyi források hiányának, a korrupciónak és az öregedő szénerőművek állapotának tudható be.

Ezek a megszakítások, különösen a 2023-as évben, amely a legrosszabb volt a rekordok szerint, összesen 289 teljes napot érintettek. A megszakítások mértéke és gyakorisága drámai hatással van az ország gazdasági teljesítményére és a munkaerőpiacra.

Egy friss kutatás szerint a rendszeres áramszünetek szignifikánsan negatív összefüggésben vannak a foglalkoztatással, a munkaórákkal és a havi bérekkel. Az áramszünetek idején a foglalkoztatási esélyek átlagosan 2,6%-kal csökkentek, a heti munkaórák száma 1,3%-kal (kb. fél órával), és a reál havi bérek 1,7%-kal csökkentek. Az alacsonyabb szintű áramszünetek nem mutattak ilyen összefüggéseket, de a magasabb szintű megszakítások már jelentős negatív hatást gyakoroltak.

A legnagyobb hatás az energiaintenzív ágazatokban, különösen a gyártásban volt tapasztalható, ahol az áramszünetek akár 17%-kal is csökkenthették a foglalkoztatottságot. A kisvállalatok esetében inkább a munkaórák csökkentésére törekedtek, míg a nagyvállalatoknál a munkavállalók minden mutatója sérülékeny volt.

Az Eskom előrejelzése szerint a következő téli hónapokban még nagyobb kihívásokra kell felkészülni, mivel a megnövekedett fűtési igény további nyomást gyakorol a hálózatra. A legrosszabb esetben akár „Stage 8” szintű áramkimaradások is bekövetkezhetnek, ami napi 16 órás áramkimaradást jelenthet.

A probléma hosszú távú megoldása érdekében a szakértők a megújuló energiaforrásokra való gyorsabb átállást, a magánbefektetések ösztönzését és egy fenntarthatóbb energiaellátási rendszer kialakítását javasolják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük